Empathisch Vermorgen Vergroten Doe Je Zo

Empathie is een van de mooiste eigenschappen van de mens. Toch zijn er mensen die empathie niet ervaren of niet als anderen. Het is gelukkig makkelijk om te leren hoe je je empathisch vermogen kunt vergroten.

Je empathisch vermogen vergroten kan erg goed door een nieuw instrument te leren spelen, een nieuwe taal te leren of een andere hobby en daar goed in te worden. Hierdoor wordt je nederig, omdat je hebt geleerd hoe lastig het is om het parcours af te leggen wat je zelf hebt afgelegd en daardoor kun je de problemen en vragen van anderen beter begrijpen; het beginsel van empathie is tenslotte proberen te snappen hoe anderen zich voelen.

Het is belangrijk om niet alleen rationeel, maar ook emotioneel te leven. Lees een emotioneel boek met veel liefde of drama, zoals Sofie’s Keuze of Woeste Hoogten. Dit zijn uitstekende voorbeelden van mensen die hartverscheurende dingen moeten doen of ondergaan. Hierdoor leer je te begrijpen waarom mensen op een bepaalde manier handelen en leer je de mens in het algemeen beter kennen. Ook dit staat centraal bij empathie.

Stel vragen. Door veel te vragen kun je luisteren naar de redenen waarom mensen de dingen doen die ze doen en waarom ze juist dat besluit hebben genomen. Als bijkomend voordeel leer je de mensen om je heen beter kennen, wat nooit kwaad kan.

Wat ook leuk is om te doen is om wat vragen uit te zoeken en die dan aan een aantal verschillende mensen te stellen. De resultaten zijn vaak uit een lopend en interessant om te zien. Vragen als ‘Wat is waarheid?’ en ‘Is vertrouwen belangrijker dan liefde?’ zorgen vaak voor een oprechte discussie.

Mensen zijn erg bijzonder en zodra je dat inziet gaat je empathisch inleven automatisch makkelijker.