voetschimmel

Voetschimmel, wat is het nou?

Voetschimmel is maar een van de vele soorten schimmels op deze aarde. Volgens vele onderzoekers zijn er tussen 1,2 miljoen en 5 miljoen verschillende soorten schimmels op deze wereld. Ze weten het niet precies omdat er nog zoveel onderzoek gedaan moet worden naar schimmels. Schimmels variëren enorm onderling. Je hebt de schimmel die zorgt voor voetschimmel maar ook natuurlijk schimmels die lekker smikkelen van je bedorven eten.

Levend materiaal

De meeste schimmels leven van dood materiaal. Bijvoorbeeld de schimmels die op je brood gaan zitten die jij te lang in de kast hebt laten liggen. Je hebt ook schimmels die leven van levend materiaal. De meest enge schimmel die bestaat is de Ophiocordyceps unilateralis. Deze wordt ook wel de ‘zombie schimmel’ genoemd.  De schimmel komt vooral veel voor bij mieren. De schimmel neemt controle van de hersenen van de mieren en zorgt ervoor dat je naar een plekje toe lopen waar veel schaduw en vocht is. Hier laten ze de mier dood gaan en kan de schimmel verder groeien.

voetschimmel

Voetschimmel

Gelukkig zijn dat soort schimmels niet heel voorkomend. Ook komen deze schimmels niet veel bij mensen voor. Een schimmel die wel veel voorkomt bij mensen is Trichophyton rubrum. Deze schimmelsoort zorgt voor voetschimmel, ringworm en kalknagel. Allemaal irritante aandoeningen maar niet schadelijk voor de gezondheid. Ook zijn ze alledrie makkelijk te behandelen. Je kan elke willekeurige apotheek inlopen en een anti-schimmel crème kopen. Denk alleen niet dat het de mier gaat helpen. Daar is het helaas te laat voor.