Rode bloedcellen

De verschillende vormen van bloedarmoede: Een overzicht

Bloedarmoede is een veelvoorkomende aandoening die optreedt wanneer het lichaam niet voldoende gezonde rode bloedcellen heeft om zuurstof naar de weefsels te transporteren. Er zijn verschillende vormen van bloedarmoede, elk met hun eigen specifieke oorzaken en kenmerken. Veel mensen komen erachter dat ze last hebben van bloedarmoede door een zelftest van How Are You Diagnostics te doen. 

IJzergebreksanemie:

IJzergebreksanemie is de meest voorkomende vorm van bloedarmoede. Het treedt op wanneer het lichaam onvoldoende ijzer heeft om voldoende hemoglobine aan te maken, het eiwit dat zuurstof in de rode bloedcellen bindt. Deze vorm van bloedarmoede kan worden veroorzaakt door een slechte ijzeropname, onvoldoende ijzerinname via de voeding of overmatig bloedverlies door menstruatie of bloedingen.

Vitamine B12-deficiëntie-anemie:

Vitamine B12-deficiëntie-anemie treedt op wanneer het lichaam onvoldoende vitamine B12 heeft om gezonde rode bloedcellen aan te maken. Dit kan te wijten zijn aan een gebrek aan vitamine B12 in de voeding, malabsorptieproblemen of een auto-immuunziekte die de opname van vitamine B12 verstoort. Het kan leiden tot vermoeidheid, zwakte, tintelingen in de handen en voeten en neurologische problemen.

Foliumzuurdeficiëntie-anemie:

Foliumzuurdeficiëntie-anemie treedt op wanneer het lichaam onvoldoende foliumzuur (vitamine B9) heeft om gezonde rode bloedcellen aan te maken. Een tekort aan foliumzuur kan het gevolg zijn van onvoldoende inname via de voeding, alcoholmisbruik, malabsorptieproblemen of zwangerschap. Het kan leiden tot vermoeidheid, kortademigheid en zwakte.

Hemolytische anemie:

Hemolytische anemie treedt op wanneer de rode bloedcellen voortijdig worden afgebroken, wat resulteert in een tekort aan gezonde rode bloedcellen. Dit kan veroorzaakt worden door erfelijke aandoeningen, auto-immuunziekten, infecties, medicatie of blootstelling aan giftige stoffen. Symptomen kunnen vermoeidheid, geelzucht, vergrote milt en bleekheid zijn.